בנייה ללא היתר נחשבת כחריגת בנייה ועשויה לגרום לנזקים רבים. בנייה שכזו יכולה לגרום לעומס רב מאד על תשתיות החשמל, תשתיות הביוב, המים ותשתיות נוספות. כמו כן, עלולה להיבנות שלא עפ"י התקנים הבטיחותיים, והיא יכולה לפגוע בנראות הסביבה ולכלול, למעשה, השתלטות על שטחים פרטיים אחרים ועל שטחים ציבוריים. חריגות בנייה הן עבירה פלילית לכל דבר והנתפסים מבצעים אותה עשויים לעמוד בפני עונשים חמורים. במקרה של קבלת כתב אישום חריגות בניה חשוב לפנות לשירותיו של עורך דין חריגות בניה, המכיר היטב את החוק ואת כל הסוגיות המשפטיות הרלוונטיות לתחום זה ויכול לייצג את הלקוח מול הגורמים השונים.
מתי זקוקים לשירותיו של עורך הדין
בין אם בשל חוסר ידע ובין אם בכוונה, ישנם רבים המבצעים בשטחם חריגות בנייה. ניתן למנוע זאת על ידי פנייה לכל הגורמים הנדרשים וקבלת האישורים המתאימים לצורך היתר הבנייה. הדבר כרוך אמנם בפרוצדורות לא פשוטות, אולם רק כך אפשר להימנע מהליכים משפטיים ומהתנהלות שאיננה חוקית. הגשת בקשה להיתר בנייה חשוב שתעשה בשלבים מוקדמים ובעזרתם של גורמים מקצועיים העוסקים בתחום. אם הדבר לא ייעשה, צפויים לעמוד בפני עונשים קשים.
עבירות בניה ללא היתר ועבירות שימוש חורג במקרקעין ללא היתר, מכוח סעיפים 145(א)(2), 204(א), 208, 218, 219 מתפרשות על מגוון רחב ומגוון של עבירות שנעשו בפועל, ומאחורי כל אחת מהן ענישה פרטנית המתבססת על נסיבות המקרה.
בעקבות תיקון 113 לחוק העונשין, מלאכת גזירת הדין מורכבת משלושה שלבים עיקריים: בשלב הראשון, על בית משפט לקבוע את מתחם העונש ההולם. מתחם העונש ההולם הוא אמת מידה נורמטיבית המשכללת את הערך החברתי שנפגע כתוצאה מהעבירה, מדיניות הענישה הנהוגה ביחס לעבירה זו ונסיבות ביצועה, לרבות מידת אשמו של הנאשם.
בשלב השני, לאחר שנקבע מתחם העונש ההולם, על בית המשפט לבחון אם יש מקום לחרוג ממתחם העונש ההולם, בין לקולא ובין לחומרא לרבות פוטנציאל שיקום מיוחד או הגנה על הציבור, כמפורט בסעיפים 40ד ו-40ה לחוק (סעיף 40ג(ב) לחוק). אם בית משפט יגיע למסקנה שאין מקום לחרוג ממתחם העונש ההולם אזי על בית משפט לעבור לשלב השלישי שבו יקבע את העונש המתאים בתוך מתחם העונש ההולם.
מתחם העונש ההולם יקבע בהתאם לעיקרון ההלימות כפי שהוגדר בסעיף 40ג(א) לחוק העונשין. על מנת ליישמו בית משפט יתחשב בארבעת אלה: ראשית, האינטרס החברתי שנפגע מביצוע העבירה; שנית, מידת הפגיעה בערך זה, שלישית, במדיניות הענישה הנהוגה. רביעית, בנסיבות הקשורות בביצוע העבירה. ראה עפ 2918/13 אחמד דבס נ' מדינת ישראל פורסה בנבו (15.7.2013) פסקה 6 ו(ע"פ 8641/12 סעד נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (5.8.13) פסקה 23 לפסק דינו של כבוד השופט סולברג).
פתיחת הליכים פליליים או הליכים מנהליים כנגד בעלי הנכס, ובייחוד כאשר מדובר באדם "הפשוט" יכולה להעמידו במצב לא קל ובהתמודדות עם קושי רב. במקרים אלה, עומד לרשותו של בעל הנכס, שקיבל את כתב האישום, עורך הדין הפועל למען שמירה על זכויותיו וסיוע לו בהתאם לכל הכלים והדרכים המשפטיות השונות העומדות לרשותו.
הוגש נגדכם כתב אישום בגין חריגות בנייה? יניב אהרון משרד עורכי דין באשדוד הוא הכתובת הנכונה לפנות אליה. המשרד מתמחה בנדל"ן, לרבות בניה ללא היתר, מקרקעין, תכנון ובניה, בצוואות וירושות וכן במשפט המסחרי והעסקי. לקבלת פרטים נוספים אודות שירותי המשרד, צרו קשר בטלפון 050-2708116