אודות הגשת תביעה נגד קבלן
תביעה נגד קבלן המוגשת לבית המשפט, מטרתה להביא לתשלום פיצויים בגין ליקויים שהובילו לירידת ערך של הנכס ולנזקים נוספים לתובעים, אותם נפרט במאמר זה. חשוב להדגיש כי במקרים רבים תביעות נגד קבלן מתקבלות על ידי בית המשפט ומובילות לפסיקת פיצויים, אולם מדובר בתהליך ממושך שיכול להתפרש גם על פני שנים. על כן, יש לעשות ככל האפשר על מנת לסגור את המחלוקות מול הקבלן בדרך של הסכמה, עם ביצוע בדיקה על ידי מהנדס בתום שנת הבדק, והסתייעות בעורך דין לפניה אל הקבלן שישא באחריותו לליקויים ולתיקונם.
מה כוללת תביעת קבלן
כאמור, תביעות נגד קבלן עוסקות בעיקרן בליקויי בניה שהתגלו בדירה שנרכשה ממנו, בבניית בית פרטי, בשיפוץ כללי וכיוצא בזאת. יחד עם זאת, תביעות אלו כבר אינן מכוונות ללקיחת אחריות מצד הקבלן ולתיקון הליקויים, שהרי אם אחריות זו הייתה נלקחת ומיושמת לא היינו מגיעים אל בית המשפט. כאן מדובר כבר בדרישה לפיצוי כספי עקב הליקויים שהובילו לנזקים שונים. לדוגמא, בית המשפט עשוי לפסוק פיצויים בגין איחור במסירתה, בהתאם להוראות חוזה המכר, ובלבד שאינן נסוגות מפני הוראות חוק המכר (דירות) תשל"ג 1973.
בהקשר זה חשוב לציין כי סעיף 5 (א) לחוק המכר (דירות) קובע כך:
"לא העמיד המוכר את הדירה לרשות הקונה לאחר שחלפו שישים ימים מתום המועד הקבוע לכך בחוזה המכר (בסעיף זה – המועד החוזי), זכאי הקונה לפיצויים, בלא הוכחת נזק, בסכום כמפורט להלן, בעבור כל חודש או חלק ממנו מהמועד החוזי ועד להעמדת הדירה לרשותו, או לפיצויים בסכום שהוסכם עליו בחוזה המכר בשל איחור במסירת הדירה, לפי הגבוה:
(1) סכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.5 – בעבור התקופה שתחילתה במועד החוזי וסיומה בתום שמונה חודשים מאותו מועד;
(2) סכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.25 – בעבור תקופה שתחילתה תשעה חודשים לאחר המועד החוזי ואילך."
לפיכך, זכותו של הקונה אשר מסירת דירתו התעכבה, לקבל פיצויים הנקובים בחוק ולכל הפחות בסך של 150% בגין 8 החודשי האיחור הראשונים וסך של 125% החל מהחודש ה- 9 ועד למסירת הדירה בפועל.
בנוסף לכך, סביר להניח כי יפסוק בית המשפט פיצויים בגין עוגמת הנפש שנגרמה לדיריים, וכן פיצויים אשר ניתן להוכיח שנגרמו עקב ירידת ערך הנכס שלהם בגין נזקים שלא ניתן לתקנם, בעקבות עלויות של תיקונים שבוצעו על ידי התובעים, וכדומה. יש לציין כי בראשי הנזק ניתן לכלול גם את שכר הטרחה של אנשי מקצוע שנדרשו לצורך הגשת התביעה, כגון מהנדס המבצע בדק בית, עורך הדין המלווה את התובעים, החזר אגרות והוצאות שונות, וכן הלאה.
שלבי התביעה
כאמור, תביעת קבלנים אינה עניין של מה בכך והתהליך עשוי להיות ממושך. מטבע הדברים, הצד השני יעשה ככל יכולתו על מנת להקטין את הליקויים בבניה ובהתנהלותו ולהקטין את מחויבויותיו כלפי התובעים. על פי רוב, הקבלן גם מצוי בקשר עם עורכי דין מיומנים מעולם המקרקעין והייצוג המשפטי. ואולם, הנתונים והניסיון מראים כי במידה ויש צדק בטענותיהם של התובעים, בית המשפט יפסוק לבסוף לטובתם.
תביעת קבלן מתחילה הלכה למעשה כאשר עורך הדין המלווה אתכם פותח תיק בבית המשפט, הכרוך בתשלום אגרה לא גבוהה. משעה זו ניתנים לקבלן 60 ימים להגיש כתב הגנה מטעמו, המפרט את טענותיו העומדות כנגד לאלו של התובעים. בשלב שלאחר מכן מתחילים הדיונים המשפטיים, כאשר כל אחד מהצדדים שוטח את טיעוניו. לא פעם הדעות יהיו חלוקות בין שני הצדדים לגבי עצם קיום הליקויים, מהותם והיקפם, ולכן ימונה מהנדס מטעם בית המשפט שיבצע בדק בית ויספק דו"ח אובייקטיבי.
עם תום הדיונים ובחינת הנתונים בדוחות, יפסוק בית המשפט לטובת אחד הצדדים. כאמור, במידה ואכן היו ליקויים ו/או שנגרמו נזקים נוספים, ישנם סיכויים גבוהים מאוד שבית המשפט יפסוק לטובת התובעים (הקונים) ויקבע פיצויים המקיפים את ראשי הנזק שפורטו בתביעה.
למידע נוסף וקבלת ליווי משפטי
לפרטים נוספים, לקביעת פגישה ולקבלת ליווי משפטי בתביעה נגד קבלן, הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו בטלפון 050-2708116.