אני חייב להודות שהיה לי שבוע סיוט. זה התחיל בשכן שלי שעשה שיפוצים בבית שלו בבניין. ב- 7 בבוקר הגיעו 4 פועלים עם מקדחות וקונגו וחפרו לי בראש עד 20:00 בלילה – כל יום במשך 5 ימים. ברוך השם הגיע סוף השבוע אבל אז הבן של השכנה הזמין את החברים שלו לחגוג כשההורים לא בבית, הביאו קריוקי ועשו סוף שבוע שלם של חגיגות בבית. מה הייתי יכול לעשות? האם מותר להרעיש בלילות ובין 14:00 ל- 16:00? כדאי להתקשר למשטרה או לעירייה, מה דעתכם?
טוב, בואו נעשה סדר לרגע, חיי היומיום מלאים בפעולות מרעישות. לשמוע MTV בזמן הספונג'ה בבית, לכדרר כדור, להפעיל מזגן, להניע את הרכב, לחבוט בשטיחים, לקדוח חור בקיר, לצפור עם הרכב… אלו הן מעט מתוך אלפי פעולות יומיומיות שאנו עושים שהתוצר העיקרי או הלוואי שלהם הוא כמובן – רעש. לא כל פעולה מרעישה, עד כמה שהיא יכולה להיות מעצבנת, אסורה עפ"י החוק.
ברשותנו מספר מקורות חוק מתוכם אנו שואבים את הידע מה מותר ומה אסור לעשות בנוגע למטרדי הרעש. מקור החוק העיקרי הינו החוק למניעת מפגעים, התשכ"א – 1961 שעבר עם השנים תיקונים והתאמות למציאות המודרנית. יחד איתו יש ברשותנו את תקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש), תשנ"ג – 1992 ואת התקנות למניעת מפגעים (רעש בלתי סביר), התש"ן 1990, את צו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס – מניעת רעש), התש"ס – 2000 ודברי חוק נוספים כמו פקודת הנזיקין ותקנות נוספות הכל בהתאם לסוג המפגע שאנו רוצים לאפיין. אבל מי שלא עורך דין זה לא צריך לעניין אותו יותר מידי. אז בואו נפשט את הדברים:
נתרכז ב- תקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש), תשנ"ג – 1992 שמחלקת את חיי היום – יום שלנו למפגעי רעש אפשריים שהחוק מגביל או אוסר:
- רעש מרכב לרבות צופר וסירנה.
- רעש ממכשירי קול (רדיו, טלויזיה, פטיפון, מגברים וכד')
- תיקונים שיפוצים ובניה.
- מכונות.
- פריקה וטעינה של סחורה ומיכלים.
- פרסומות.
- חבטת שטיחים.
- נפצים, חזיזים וזיקוקי דינור.
- מערכות אזעקה.
- רעש ממזגנים ומדחסים.
- רעש בעלי חיים.
- ציוד גינון ומפוחי עלים.
במקרה שלנו, אנו נתמקד ברעשים שבסעיפים 2 ו- 3 ונראה האם מותר לנו להרעיש תוך כדי ביצוע הפעולות הנ"ל, מתי ובאיזו עוצמה.
סעיף 4 לתקנות קובע: "לא יבצע אדם ולא ירשה לאחר לבצע עבודות תיקון, שיפוץ או בנייה הגורמות לרעש בבניין המשמש למגורים, ולא יתקין בו מיתקנים, בין השעות 20:00 ל-7:00 למחרת בימי חול, ובין השעות 17:00 בערבי ימי מנוחה ל-7:00 למחרת יום המנוחה."
כלומר, עפ"י התקנות, השכנים במקרה שלנו נהגו כדין. התחילו את העבודות ב- 7:00 וסיימו ב- 20:00 ועבדו מיום ראשון עד חמישי, כך שביום שישי כבר הסתיים השיפוץ. יחד עם זאת, החוק מאפשר לבעלי מקצוע בתחום ניטור הרעש, לבדוק האם עוצמת הרעש הייתה סבירה ביחס לתקן הנדרש. בתקנות למניעת מפגעים (רעש בלתי סביר מציוד בניה), התשל"ט – 1979 נקבעה נוסחה שנראית מאוד מסובכת!!
אני לא באמת מצפה שתבינו סינית, מה שצריך רק להבין שבאמצעות הנוסחה הזו וע"י מדידה של הרעש מ- 4 הצדדים של המכונה, במרחק 15 מטר מהמכונה, בשטח פתוח ובהתאם לתקנות ולהוראות היצרן של מכשיר המדידה, אפשר לחשב אם הרעש הוא בלתי סביר ועל אף שנעשה בהתאם לתקנות למניעת מפגעים אפשר לדרוש להפסיקו.
ומה לגבי הילד של השכן?
סעיף 3 לתקנות למניעת מפגעים קובע: (א) לא ישיר אדם, לא יצעק ולא יפעיל כלי נגינה, מקלט רדיו או טלוויזיה ולא יקים רעש באמצעות פטיפון, רמקול, מגביר קול או מכשירי קול כיוצא באלה בין השעות 14.00 ל-16.00 ובין השעות 23.00 ל-7.00 למחרת, באזור מגורים באחד מהמקומות האלה:
(1) תחת כיפת השמים;
(2) במקום שאינו תחת כיפת השמים, אולם אינו סגור מכל צדדיו כלפי חוץ, או שדלתותיו, חלונותיו או פתחיו האחרים אינם סגורים כולם;
(3) בבנין שיש בו יחידות מגורים (להלן – בנין מגורים).
אולם, בימים שמתבצעים אגב חגיגה לאומית, כגון: יום העצמאות, פורים, מוצ"ש עד חצות, יום ירושלים, הוראות הנ"ל לא יחולו.
אם כך, הילד של השכן, לכאורה, ביצע עבירה על החוק כששר קריוקי עד השעות הקטנות של הלילה עם החברים בסוף השבוע. אז מה אפשר לעשות כשמרעישים שלא כחוק?
להזמין משטרה
חוק למניעת מטרדים מעניק למשטרה כוח לטפל במטרדי רעש באמצעות הליכים עונשיים. באתר משטרת ישראל מוגדר רעש חזק – "רעש המפריע לאדם מבחינה סובייקטיבית. אם שוטר מגיע למקום המפגע ומחליט, על פי שיקול דעתו שהרעש אכן חזק, יש לו אפשרות לקנוס את החשוד".
רעש בלתי סביר – "רעש החורג מעבר לאמות המידה על פי הדציבלים שנקבעו בתקנות. רעש בלתי סביר מחייב מדידה במכשיר המתאים לכך".
סעיף 11א1 לחוק מאפשר לשוטר המבחין בביצוע עבירת רעש באופן שהמשכה מעלה יסוד סביר לחשש יגרום להפרעה ממשית לשלום הציבור רשאי הוא להיכנס למקום ללא צו בית משפט כדי להפסיק את העבירה.
דרישת צו מינהלי
בסעיף 11ב החוק מעניק לנציג ממשרד השר להגנת הסביבה להוציא צו מנהלי שאוסר על המשך ביצוע העבירה ואף מעניק לו סמכויות אכיפה לבצע את הצו באופן אקטיבי ומי שנצטווה לכך ולא ביצע את האמור בצו המנהלי יהיה חייב בתשלום כפל ההוצאות.
הגשת קובלנה פרטית לבית המשפט
סעיף 11ה מאפשר, בנוסף לסעד של הזמנת רשויות האכיפה לטפל במטרד הרעש, לפנות לבית המשפט באמצעות קובלנה ולדרוש את הסעדים המצויים בחוק כנגד מבצע העבירה. יש לשים לב שהחוק דורש קודם כל הודעה למשרד להגנת הסביבה על כוונה לפנות לבית המשפט והמתנה של 60 יום על מנת שהמדינה תחליט אם היא תפעל להגשת כתב אישום מטעמה.
אז מה גובה הקנס?
סעיף 11(א) קובע עונשים של מאסר 6 חודשים או קנס כאמור בסעיף 61(א)4 לחוק העונשין. הסעיף ממשיך ומפרט על עונשים נוספים בנסיבות שונות. יחד עם זאת, במקביל לחוק למניעת מפגעים, ישנו את צו סדר דין פלילי (עבירות קנס – מניעת רעש), התש"ס – 2000 שהינו יותר ספציפי לענייני מטרדי רעש ומתאר רשימה של עבירות קונקרטיות ולצידן מהוא גובה הקנס. לעניינו נבחר להתמקד ב- גרימת רעש מציוד בניה ונמצא שהקנס ליחיד הוא 350 ₪ (בתוספת הצמדה לממד משנת 2000) וכנ"ל גרימת רעש כתוצאה משירה ורעש של מוזיקה.
דבר נוסף שיש לדעת, לכל עיר/ישוב יש את חוקי העזר העירוניים שלהם. סעיף 6 לחוק למניעת מטרדים קובע שרשות מקומית רשאית בחוקי העזר לקבוע הוראות מיוחדות בהתחשב בתנאים המיוחדים של המקום וההוראות יכול שיסטו מהתקנות. אז יש לעיין גם בחוקי העזר המקומיים.
בואו נעשה סדר בעניינים…
- מי מגן עלינו מרעשים? יש כמה תקנות וחוקים המגנים עליכם, ובהם חוק למניעת מפגעים, תקנות מניעת מפגעים, צו סדר הדין הפלילי, וכן חוקי עזר עירוניים שמחוקקת כל רשות בשטחה.
- מה זה רעש בלתי סביר? רעש בלתי סביר אינו רק הגדרה כללית ומעורפלת (מה שמפריע לי, אינו מפריע לאחר). החוק קובע קריטריון למדידת רעש סביר או בלתי סביר, ומכיוון שמדובר במדידה מורכבת המבוצעת על ידי אנשי מקצוע, כדאי לפנות תחילה לעורך דין בשביל לבחון שיקולי עלות-תועלת. בכל מקרה, במידה והרעש גבוה מהסביר, אפשר לפעול להפסקתו למרות שהוא עומד בתקנות של שעות וימות פעילות.
- באיזה שעות אסור לעשות רעש? על פי תקנות מניעת מפגעים, אסור לעשות רעש בדרכים שונות בין 11 בלילה ל- 7 בבוקר, וגם לא בין 2 ל- 4 בצהריים. בנוסף, על פי חוק שעות רעש של שיפוצים, תיקונים ובנייה מותרות רק 7 בבוקר ל- 8 בערב בימי חול, ורק בין 7 בבוקר ל- 5 בערב בימי מנוחה, וכאמור גם אסור להרעיש בין 2 ל- 4 בצהריים. כאן מתקבלת תשובה גם לשאלה באיזה ימים אפשר לעשות רעש, והתשובה היא שבכל הימים למעט שבתות וחגים, בהתאם לשעות האמורות לעיל.
- מה אפשר לעשות? אפשר כמובן לדבר עם המרעישים, וזה הכי טוב. אם זה לא עובד, אפשר לפנות למשטרה, לבקש צו מנהלי מהמשרד להגנת הסביבה, או לפנות אל בית המשפט ולהגיש קובלנה פרטית.
מאחל לכולנו שנתברך בשכנים טובים ורעש יהיה רק בשמחות. ואם בכל זאת יש בעיות, התקשרו ל – 050-2708116 ואומר לכם מה בדיוק ניתן לעשות.