השבוע נתמקד בשאלת הצוואה. חוק הירושה קובע כי לא ניתן לערוך חוזים או לתת מתנות שתוקפן לאחר מותו של המצווה (הנותן) אלא אם נעשו בצוואה. כלומר, עפ"י החוק ישנן רק שתי דרכים להעביר את הכסף והנכסים שלנו לאחר מותנו. או בצוואה או בירושה. ומה ההבדל בניהם? חוק הירושה מגדיר מה יקרה לגבי הנכסים שלנו במידה ולא נערוך צוואה: סעיף 11 לחוק הירושה קובע כי אם למנוח היה בן/בת זוג (נשוי או ידוע בציבור) וילדים בשעת מותו. אז 50% מהרכוש ילך לבן/בת הזוג ו- 50% יעבור לילדים. הרציונל הוא כי ילדי המוריש קודמים להוריו, הוריו קודמים להורי הוריו (סעיף 12 לחוק הירושה) אולם, מה הדין במקרה ולבני הזוג לא היו ילדים? במקרה כזה 66% יעבור לבן/בת הזוג ורק 33% יעבור לאחים/צאצאי אחיהם שנותרו בחיים. אלא במקרה שבני הזוג היו נשואים 3 שנים לפחות לפני יום הפטירה והתגוררו בדירה יחדיו, אז במקרה כזה 100% מהדירה תעבור לבן/בת הזוג והמיטלטלין (כסף וחפצים) יתחלקו באופן הנ"ל.
השאלות המשפטיות לא נגמרות כאן. מה אם אחד מהילדים שאמור היה לרשת את המנוח כבר לא בחיים, והותיר אחריו אלמנה וילדים? ומה במקרה ואחד מהילדים רוצה לוותר על חלקו בעיזבון? ומה לגבי ילד מאומץ? או יורש שהוא פסול דין? ישנן, אפוא, שאלות משפטיות רבות ומורכבות בנושאי ירושות, לפיכך צוואה יוצרת ביטחון ועושה סדר בכל הנוגע לרכוש והנכסים שלנו. אין גיל לערוך צוואה, כפי שאין אדם היודע את יום פטירתו מן העולם, ולכן מומלץ לעשות צוואה בכל גיל. בוודאי ובוודאי כאשר מתחילים להצטבר נכסים לרבות: כספים בחשבון הבנק ונכסי מקרקעין. צוואה אפשר לערוך בכמה דרכים: בכתב יד, בפני עדים, בפני רשות (רשם הירושה/בית משפט) או בעל פה.
הדרך השכיחה והיעילה ביותר הינה לערוך צוואה בפני עדים. במעמד חתימת הצוואה מגיעים המורישים בלבד. זאת במטרה למנוע מצב שיופעל עליהם אמצעי לחץ או כפיה ולדאוג כי עריכת הצוואה תעשה בחפץ לב ובתום לב באווירה נינוחה. במעמד זה, חותמים המורישים על צוואה בפני שני עדים שאין להם שום אינטרס או טובת הנאה מהצוואה (בדר"כ מול שני עורכי דין). יש לוודא שהמוריש מבין היטב את תוכן הצוואה, ובכל מקרה לזכור, כי ניתן תמיד, ובכל זמן, לשנות/להוסיף/לתקן/לבטל את הצוואה ורק הצוואה האחרונה תהיה ברת תוקף וכל הקודמות לפניה תהינה בטלות. משרד עורכי דין יניב אהרון ושות' המנהל שני סניפים, באשדוד ובשכונת אם המושבות בפתח תקווה, מתמחה בעריכת צוואות ובהגשת בקשות לצווי ירושה וקיום צוואה לאחר פטירת המוריש, מזמין אתכם להתייעץ ולהיעזר בניסיוננו לפני שמחליטים איך ומתי לערוך צוואה.